Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Μεταδοτικός ο ιός του... αυταρχισμού

Το 2ο Λύκειο Χαϊδαρίου κατέβηκε σε κατάληψη την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, όπως εκατοντάδες σχολεία σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της «Πανελλαδικής Ημέρας Δράσης», με μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο Νέο Λύκειο, την Τράπεζα Θεμάτων, την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων. Γονείς, καθηγητές αλλά και ο δήμαρχος...
Χαϊδαρίου στήριξαν από την πρώτη στιγμή τα αιτήματα των μαθητών. Εξάλλου, στις καταλήψεις συμμετείχαν σχεδόν όλα τα σχολεία του Χαϊδαρίου, ενώ στην περιοχή πραγματοποιήθηκαν πορείες με μεγάλη συμμετοχή.
Σε αντίθεση με άλλα σχολεία, το 2ο Λύκειο συνεχίζει -με διακοπές- την κατάληψη έως κι αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας στα αρχικά αιτήματα τη διαμαρτυρία ενάντια στα κρούσματα εκφοβισμού, αυταρχισμού και τη στοχοποίηση μαθητών από τη διευθύντρια του σχολείου Σταυρούλα Κυριαζοπούλου. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μαθητών, τις οποίες επιβεβαιώνουν μέλη του συλλόγου γονέων, η διευθύντρια έχει δημιουργήσει κλίμα τρομοκράτησης και διχασμού του μαθητικού πληθυσμού, χρησιμοποιώντας πρακτικές ξεκάθαρα αντιπαιδαγωγικές.
«Τηλεφωνεί στους γονείς μας, λέει ότι θα τους ασκηθεί μήνυση για παραμέληση ανηλίκου. Απειλεί με αντίποινα, ειδικά τους μαθητές της Γʹ Λυκείου, ότι δεν θα πάνε πενθήμερη και ότι δεν θα πάρουμε μέρος στα σχολικά πρωταθλήματα», δηλώνουν μαθητές στην «Εφ.Συν». «Εφτασε στο σημείο να βιντεοσκοπεί μαθητές με το κινητό, κάτι που μετά αρνήθηκε. Στοχοποιεί συγκεκριμένους μαθητές, απειλώντας τους με αποβολές και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος», ήταν μερικά από τα σχόλια που ακούσαμε από μαθητές και μαθήτριες, όταν επισκεφθήκαμε χθες το μεσημέρι το σχολείο που παρέμενε υπό κατάληψη.
Οι μαθητές ήταν θορυβημένοι, καθώς νωρίτερα η διευθύντρια κάλεσε την αστυνομία, κατηγορώντας τους καταληψίες για «διατάραξη οικιακής ειρήνης», ενώ προσπαθούσε να μπει στο σχολείο από την πίσω πόρτα. Οταν οι αστυνομικοί ζήτησαν τα ονόματα των «πρωταιτίων» της κατάληψης, η διευθύντρια φώναξε δυνατά μαθητές με τα επώνυμά τους. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της «Εφ.Συν.», η διευθύντρια αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός με την αιτιολογία ότι «δεν μιλάει σε αγνώστους». Εκπρόσωποι της Βʹ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής που ήταν παρόντες στο περιστατικό αποδοκιμάζουν την κλήση της αστυνομίας, συντασσόμενοι με τη στάση της ΟΛΜΕ που καταγγέλλει την παρουσία αστυνομικών και εισαγγελέων στα σχολεία.
«Κάνουμε 12ωρα φροντιστήριο από την Αʹ Λυκείου, έχουν μετατρέψει το Λύκειο σε ένα ατελείωτο εξεταστήριο. Με το νέο Λύκειο, αν δεν πας φροντιστήριο, απλά κόβεσαι», μας λένε οι μαθητές. «Υπάρχουν γονείς που μας αποκάλεσαν “κοπρόσκυλα” που θέλουμε να χάσουμε μάθημα και απείλησαν με εισαγγελέα. Ομως κανείς μας δεν θέλει να κοιμάται μέρα-νύχτα στο σχολείο. Αυτό για μας είναι μορφή αγώνα. Αν θέλουν, ας διαλέξουμε συλλογικά άλλες μορφές πάλης, να συμμετέχουμε όμως όλοι, όχι με ανάθεση». Η τακτική της ποινικοποίησης των καταλήψεων συνεχίζεται στον δρόμο που χάραξε ο Φορτσάκης, γυρνώντας όμως μπούμερανγκ στους εμπνευστές της...
ΠΗΓΗ
Για το θέμα αυτό δείτε και εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο-χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων ή φορέων που δεν τεκμηριώνονται.”)