Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ακυρώνονται κατακτήσεις

Γράφει ο Γιώργος K. Καββαδίας, Eκπαιδευτικός - ερευνητής

Σε κλοιό μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, βρίσκεται ο ελληνικός λαός. Μόνο που οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ουδέτερη έννοια, αλλά πρόκειται για αλλαγές και μέτρα που υπηρετούν τα συμφέροντα των κοινωνικά και οικονομικά ισχυρών, ενώ ακυρώνουν κατακτήσεις και δικαιώματα των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, που θεωρούνται επαχθές κόστος και εμπόδια της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Το success story της «εξόδου από την κρίση» και άλλα παραμύθια δεν είναι παρά στοιχεία μίας πολιτικής που σφίγγει όλο και πιο έντονα τον κλοιό εξάρτησης της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ. Που συνοδεύεται με τη βίαιη αναδιανομή πλούτου και τη ραγδαία....
πτώχευση του λαού. Αυτό αποδεικνύεται από τα άλυτα προβλήματα της ανεργίας, των αστέγων, των υποσιτισμένων μαθητών, των χιλιάδων ξεσπιτωμένων λόγω κατασχέσεων.
Το ποσοστό των πολιτών που ζουν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε στο 35,7% από 34,6% έναν χρόνο πριν, ενώ οι απώλειες εισοδήματος την τελευταία πενταετία ανέρχονται συνολικά στα 12,6 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ICAP, οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις το 2013, αν και μείωσαν τον κύκλο εργασιών τους κατά 4,5%, είχαν κέρδη προ φόρων 7,6 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 είχαν ζημιές. Από πρόσφατη έκθεση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse προκύπτει ότι το πλουσιότερο 1% των Ελλήνων κατείχε το 56,1% του πλούτο, ενώ το 2007 το πλουσιότερο 1% κατείχε το 48,6%!
Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση εφαρμόζει αλλεπάλληλα αντιδραστικά μέτρα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, η επιβολή ενιαίου συντελεστή για τον ΦΠΑ και πλήρη κατάργηση των εξαιρέσεων, μισθολόγια με περικοπές στο Δημόσιο στο πλαίσιο της εξίσωσης μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ, ομαδικές απολύσεις, επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ) ως δικαίωμα των εργοδοτών για εκβιασμό των εργαζομένων και αντιδραστική αλλαγή του Ν. 1264/82 για τον συνδικαλισμό.
Στο στόχαστρο τα ιερά και τα όσια των εργαζομένων, δηλαδή ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία και η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης. Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ επιδιώκουν τη συντριβή και των τελευταίων συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα των στρεβλώσεων του κρατικού και κομματικού συνδικαλισμού. Απώτερος στόχος να διαμορφωθεί η χώρα σε «ειδική οικονομική ζώνη» - πιλότο για όλη την Ευρώπη, διαμορφώνοντας ένα καθεστώς βαρβαρότητας, εργασιακού μεσαίωνα για την ανάπτυξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο-χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων ή φορέων που δεν τεκμηριώνονται.”)