Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Θα λειτουργήσει και πάλι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε στις 22-12-2014 με τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπύρο Κωνσταντάρα, όπως αναφέρει η σχετική ανανκοίνωση, σε συνέχεια μιας σειράς επαφών της δημοτικής αρχής που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα για το ζήτημα αυτό, τόσο με την πολιτική ηγεσία όσο και με τις αρμόδιες δομές του.... Υπουργείου, υπέγραψε την Απόφαση επαναλειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Θέρμου.

Η ανακοίνωση του δήμου Θέρμου:

Το Κ.Π.Ε. Θέρμου, μία από τις παλαιότερες δομές του είδους στη χώρα, που ιδρύθηκε το 1999 και λειτούργησε αυτόνομα επί μια 12/ετία, συγχωνεύτηκε με Υπουργική Απόφαση το 2011 με το αντίστοιχο του Μεσολογγίου. Ο Δήμος Θέρμου είχε εκφράσει την αντίθεσή του σ’ αυτή την επιλογή, αιτιολογώντας τη θέση του αυτή με μια σειρά επιχειρημάτων που κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι η αποστέρηση της αυτοτέλειας των συγκεκριμένων δομών θα οδηγούσε και σε υποβάθμιση της λειτουργίας τους. Αυτό επιβεβαιώθηκε δυστυχώς στην πράξη, όπως καταμαρτυρεί εύγλωττα η αλάνθαστη γλώσσα των αριθμών, αφού ο αριθμός των 2.500 μαθητών και εκπαιδευτικών που δεχόταν ετησίως το Κ.Π.Ε. Θέρμου πριν τη συγχώνευσή του κατέληξε μειούμενος σταδιακά να μηδενιστεί σχεδόν την τελευταία σχολική περίοδο.

Γι’ αυτό, η αυτόνομη λειτουργία του Κ.Π.Ε. Θέρμου αποτέλεσε, όλο αυτό το διάστημα από τη συγχώνευσή του, ζήτημα αιχμής στις διεκδικήσεις του Δήμου Θέρμου και της τοπικής κοινωνίας, καθώς η συγκεκριμένη δομή είχε συνδεθεί άρρηκτα με τη ζωή και την προοπτική αυτού του τόπου την περίοδο της αυτόνομης λειτουργίας του, με τις ιδιαίτερα θετικές συνέπειες που αυτό είχε τόσο για την περιβαλλοντική εκπαίδευση όσο και για την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Μιας περιοχής ορεινής και απομονωμένης, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη υποδομών και βρίσκεται σε χρόνια αναπτυξιακή υστέρηση, στην οποία το Κ.Π.Ε. προσέδωσε αναγνωρισιμότητα και οικονομικά οφέλη.

Η ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στο επίμονο αίτημα του Δήμου Θέρμου για επαναλειτουργία του Κ.Π.Ε. Θέρμου ως αυτόνομης δομής, η οποία αποτελούσε ηθική υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στην περιοχή του Δήμου Θέρμου, συνιστά μια γενναία πολιτική απόφαση που κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση και τιμητική για τον ρόλο της κεντρικής διοίκησης.

Γι’ αυτό, η δημοτική αρχή του Δήμου Θέρμου εκφράζει δημοσίως τις θερμές ευχαριστίες της στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τον Υπουργό κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τον Υφυπουργό κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, καθ’ ύλη αρμόδιο για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, καθώς και σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου που συνέβαλαν στη θετική κατάληξη αυτής της υπόθεσης, και κυρίως στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρήστο Βασιλάκο, στον συμπατριώτη μας σύμβουλο του Υπουργού κ. Δημήτριο Κωνσταντόπουλο, στον σύμβουλο του Υπουργού κ. Δημήτριο Καρέλα, στην υπεύθυνη για την περιβαλλοντική εκπαίδευση κ. Αναστασία Ξυλόκοτα, στον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας κ. Θεόδωρο Μπαρή, όπως και στον τέως Περιφερειακό Διευθυντή κ. Γεώργιο Παναγιωτόπουλο. Επιπλέον, απευθύνει την ευαρέσκειά της στους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν στο Κ.Π.Ε. Θέρμου όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς αυτοί αποτέλεσαν τον σημαντικότερο παράγοντα που συνέβαλε στην ανάδειξη του ρόλου του, καθώς και σε όλους όσους συμπαραστάθηκαν στη δημοτική αρχή για την υλοποίηση αυτού του ομόθυμου αιτήματος της κοινωνίας της ευρύτερης περιοχής της Τριχωνίδας.

Τέλος, η δημοτική αρχή του Δήμου Θέρμου εκφράζει την πεποίθηση ότι το Κ.Π.Ε. Θέρμου θα στηριχθεί, τόσο από την πολιτεία όσο και από τους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, στα επόμενα δύσκολα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής, ώστε αυτό να ανακτήσει τον σημαντικό ρόλο του στην προαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όσο και στην οικονομία της περιοχής και να τον επεκτείνει περαιτέρω σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία αυτό ανήκει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο-χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων ή φορέων που δεν τεκμηριώνονται.”)