Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Εκλογές αιρετών ...μήπως το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές;


Αγωνιστική Ενότητα για Παρέμβαση
Στο ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας
ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ–ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ,
Εκπ. Παρέμβαση Α΄ & Αγων. Παρέμβαση Β΄ Αχαϊας, Αγων. Παρέμβαση Α΄ & Ρ.Α.Σ. Β΄ Αιτωλ/νίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Νο 2


ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
...μήπως το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές; 

Οι εκπαιδευτικοί μαζί με την ελληνική κοινωνία βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και την ανεργία, την εξαθλίωση και τη φοροληστεία, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την κατεδάφιση κατακτήσεων ενός αιώνα, το φόβο, τις διώξεις και την κρατική καταστολή, την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και το νεοφασισμό.

Έχουμε ένα και μοναδικό χρέος: Να μην αποδεχτούμε τη μνημονιακή κόλαση, να μη συνηθίσουμε στη μιζέρια που μας βουλιάζουν κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο, να μη ζήσουμε σαν δούλοι εμείς και τα παιδιά μας ! Να πάψουμε να ακούμε ανέξοδες...
υποσχέσεις. Τα δικαιώματά μας τα έχουμε κατακτήσει με σκληρούς αγώνες και δεν θα επιτρέψουμε (ως αγωνιστική πτέρυγα του κλάδου) σε κανέναν να μας τα αφαιρέσει παρά του ότι ένα μεγάλο μέρος των νέων κυρίως καθηγητών/τριών δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να ενημερωθούν για την ιστορία των αγώνων του κλάδου μας.   

Το «νέο» σχολείο που θέλουν να επιβάλουν (επιδιώκουν και τη συναίνεση των εκπαιδευτικών), είναι αυτό των κατακερματισμένων γνώσεων, των συνεχών εξετάσεων, των ταξικών φραγμών, της φτηνής κατάρτισης, της μαθητείας-τζάμπα εργασίας είναι μια πραγματικότητα που αρχίζουμε να ζούμε. Πάνω στα συντρίμμια του δημόσιου σχολείου, ακολουθώντας πιστά τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, χτίζουν το σχολείο της αμάθειας, το σχολείο της αγοράς. Μετατρέπουν μαθητές και γονείς σε πελάτες! Οι συνάδελφοι αδιόριστοι δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Ενώ όσοι απασχολούνται ως αναπληρωτές για ένα «κομμάτι ψωμί» τρέχουν στις εσχατιές της χώρας χωρίς μάλιστα να τους αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους αυτά τα χρόνια! Από την άλλη ευνοούν τα δικά τους παιδιά, που δεν τρέχουν για την αναπλήρωση της ζωής τους, διότι δεν έχουν ανάγκη. Αυτούς τους προετοιμάζουν ως τους νέους «αξιωματούχους» και εντολοδόχους της νέας τάξης πραγμάτων σύμφωνα και με τα «ειδικά» προσόντα που τους έδωσαν στα διάφορα κολέγια, για την πιστή εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής που υπαγορεύουν ο Χούφτελ και Ραϊχενμπαχ της γερμανικής Ε.Ε.

Το υπουργείο παιδείας της συγκυβέρνησης κοροϊδεύει τους συναδέλφους αδιόριστους ότι δήθεν θα κάνει ΑΣΕΠ (άγνωστο για ποιους και πότε) θέτοντάς τους όμως όλους υπό ομηρία των προσεχών εκλογών!

Με εργαλείο την αυτοαξιολόγηση, θέλουν να κατηγοριοποιήσουν τα σχολεία και να τα παραδώσουν στους νόμους της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, μας θέλουν φτηνούς, αναλώσιμους, περιπλανώμενους, υποταγμένους,  χωρίς δικαιώματα και συνεχώς με το φόβο της απόλυσης. Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσουν για τα παιδιά μας! Αυτές τις πολιτικές στηρίζουν οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ και όσοι δεν αντιδρούν σε όλα αυτά;

Παλεύουμε  για ενιαίο, 12χρονο, δημόσιο, δωρεάν σχολείο της γνώσης και της ολόπλευρης ανάπτυξης, όλων των κλίσεων των μαθητών όλων των παιδιών. Η μόρφωση δεν είναι εμπόρευμα, είναι καθολικό δικαίωμα και κατακτιέται με αγώνες ! Αναβαθμισμένη TEE με όλες τις ειδικότητες για μια νέα παραγωγική ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας της χώρας. Πτυχία-επαγ. δικαιώματα σε όλους.

Σταματάμε  τα σχέδια τους  μαζικά και οργανωμένα. Υψώνουμε το ανάστημα μας, ως εργαζόμενοι, ως μαχόμενοι εκπαιδευτικοί. Αντίσταση, απειθαρχία, ανυπακοή, αξιοπρέπεια! Όχι σε κάθε μορφής αξιολόγηση! Καμία αυταπάτη ότι  κάποια άλλη, καλύτερη ή εναλλακτική αξιολόγηση μπορεί να υπηρετήσει το δημόσιο σχολείο. Κανένας συνάδελφος διευθυντής δεν θα δεχτεί να γίνει «χαφιές», παρά τις επιδίωξης του συστήματος εξουσίας, όλοι ανήκουμε στον ίδιο κλάδο και στο ίδιο σωματείο.

Μπροστά στις εκλογές…

Γνωρίζουμε ότι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα μας. Είναι όργανα προώθησης και υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής. Με πρωτεργάτες τα στελέχη της εκπαίδευσης και τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές – αιρετούς, αυτονόητα δικαιώματα εμφανίζονται σαν ρουσφέτια, εξαγοράζοντας συνειδήσεις και δημιουργώντας πελατειακές σχέσεις. Νομιμοποιούν τις διοικητικές λογικές, τη χειραγώγηση μας, τη μετατροπή μας σε αριθμούς. Ενσωματώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα στους μηχανισμούς του κράτους. 

Εμείς δεν υπογράφουμε! Συμμετέχουμε στις εκλογές χωρίς ψευδαισθήσεις, σε ρήξη με οποιαδήποτε λογική συνδιαχείρισης και θετικής συμβολής. Απέναντι στα μουχλιασμένα δωμάτια της συνδιαλλαγής επιλέγουμε το ανοιχτό παράθυρο, το φως και τον αέρα των δρόμων του αγώνα. Κανένα άβατο για το κίνημα! Καταγγέλλουμε τον  αυταρχισμό και την αυθαιρεσία, αποκαλύπτουμε το ρουσφέτι και τις αδιαφανείς διαδικασίες, ενημερώνουμε τακτικά και αναλυτικά τους συναδέλφους. Μακριά από λογικές συνδιοίκησης, παραγοντισμού και προσωπικών φιλοδοξιών, αγωνιζόμαστε για να υπάρχουν κατοχυρωμένα  δικαιώματα για όλους και όλες, εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του κλάδου, των γενικών συνελεύσεων και της ΕΛΜΕ, αρκεί βέβαια να λειτουργούν τουλάχιστον στοιχειωδώς.. Δεν συμμετέχουμε σε αξιολογικές διαδικασίες. Με όπλο το σωματείο μας μπλοκάρουμε και δεν υλοποιούμε αποφάσεις που στρέφονται κατά των εκπαιδευτικών. Δεν υπογράφουμε την απόλυση κανενός συναδέλφου.

Συναδέλφισσες - Συνάδελφοι

Στη μεγάλη και ιστορικών διαστάσεων σύγκρουση που μας οδηγεί η καπιταλιστική κρίση θα κριθούμε όλοι. Το δίλλημα έχει τεθεί : Ή θα γονατίσουμε ή θα υψώσουμε πύργο ατίθασο στα σχέδια τους και θα ανοίξουμε άλλους δρόμους. Σε ρήξη με τον υποταγμένο κυβερνητικό συνδικαλισμό – δεκανίκι της εξουσίας. Κόντρα σε λογικές εκλογικής αναμονής, ανάθεσης της ζωής μας σε σωτήρες της «αριστερής» διαχείρισης εντός πλαισίου. Απέναντι στις λογικές των άσφαιρων, συμβολικών και κομματικά περιχαρακωμένων κινητοποιήσεων.

Οι ατομικές λύσεις, που οι αντικειμενικές ή και υποκειμενικές συνθήκες εξωθούν πολλούς συναδέλφους, εκτός ότι δεν οδηγούν σε μια διαβίωση με «αξιοπρεπή» μισθό, αλλά ούτε αναβαθμίζεται ο θεσμός του καθηγητή και το δημόσιο σχολείο, αντίθετα ενισχύεται η αντίληψη, που λέει, ότι ο κόσμος της εργασίας «μπορεί» να πορευτεί ο καθένας μόνος του, με υπεραπασχόληση και ατομικές σχέσεις εργασίας (part time). Συνθήκες γαλέρας δηλαδή, όπου θα επικρατούν όλο και περισσότερο σε βάρος των συλλογικών σχέσεων εργασίας και των εργασιακών και δημοκρατικών κατακτήσεων του κλάδου. Αυτές οι αντιλήψεις και πρακτικές, που προωθούνται, μπορεί σε κάποιους να δίνεται μια πρόσκαιρη «ανάσα» αλλά από την άλλη ο χώρος του σχολείου θα μετατρέπεται σε «ζούγκλα», ο ατομικός ανταγωνισμός θα καταστρέφει τις συναδελφικές και ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ μας, ο μισθός ενώ θα εξαϋλωθεί σε κοινωνικό επίδομα θα κατηγοριοποιείτε ανάλογα με τον βαθμό υποταγής του καθενός μας. Το ωράριο εργασίας όλο και θα αυξάνεται αφού η κατάργηση των μόνιμων διορισμών θα καλύπτεται από την υπερεργασία και εντατικοποίηση των λίγων εκπαιδευτικών που θα απομείνουν στο δημόσιο σχολείο. Θυμίζουμε εδώ ότι το ωράριο των καθηγητών έφθανε έως και τις 42 ώρες την εβδομάδα!! Πριν, η λεγόμενη «κακιά» αριστερή γενιά του Πολυτεχνείου, πρωταγωνιστήσει στην ΟΛΜΕ. Θα επιστρέψουμε συνάδελφοι σε αυτές τις εποχές; Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και η αλλοίωση της αυτονομίας του συνδικαλισμού μας έχουν φέρει έως εδώ, θα τους ενισχύσουμε ακόμα και τούτη τη φορά με την ψήφο μας; Για ποιο λόγο;  

Εμείς απαντάμε ΟΧΙ; Μιλάμε για παρατεταμένο αγώνα διαρκείας στην κατεύθυνση του παλλαϊκού ξεσηκωμού. Με διαδηλώσεις, απεργίες, καταλήψεις, δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, πρωτότυπες μορφές πάλης. Με τους αγώνες στα χέρια των εκπαιδευτικών, με συνελεύσεις, με επιτροπές αγώνα, με ζωντάνεμα των σωματείων μας. Ξέρουμε ότι αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος, αλλά συνάμα είναι ο μόνος ρεαλιστικός για να ζήσουμε σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες μας. Για μόρφωση, δουλειά, πραγματική δημοκρατία. Για να φύγουν όλοι : κυβέρνηση, τρόικα, δανειστές, ΕΕ, ΔΝΤ, ΝΑΤΟ, καπιταλιστές και όλοι όσοι ρημάζουν το παρών και το μέλλον μας, για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Αν συμφωνείτε με τις θέσεις και τις προτάσεις μας, που έχουμε διατυπώσει τόσο στο παρόν σημείωμα όσο και στη διακήρυξή μας, σας καλούμε να μας ψηφίσετε. Εμείς μπορούμε απλά να δεσμευτούμε ότι αφενός θα είμαστε δίπλα σε κάθε συνάδελφο, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά του, και αφετέρου θα διεκδικούμε όλοι μαζί την υλοποίηση των θέσεων του κλάδου. Τέλος, δηλώνουμε ότι αποδεχόμαστε οποιαδήποτε τεκμηριωμένη κριτική αλλά και πιθανή ανάκλησή μας αν δεν φανούμε συνεπείς με όσα διακηρύσσουμε.

 Οκτώβριος-Νοέμβριος 2014


Στις 5 Νοέμβρη, στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια οι καθηγήτριες και οι καθηγητές ψηφίζουμε αιρετικά και ανατρεπτικά !


Ψηφίζουμε – στηρίζουμε Αγωνιστική Ενότητα για Παρέμβαση

Στο ΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο-χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων ή φορέων που δεν τεκμηριώνονται.”)