Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Μαθητές του 1ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου Αγρινίου συγκεντρώθηκαν στην αυλή του σχολείου τους σήμερα το πρωί και, τοποθετώντας τις σχολικές τους τσάντες στο έδαφος, σχημάτισαν το μήνυμα «Stop bullying».


Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έστειλε σήμερα εντολή ώστε στα σχολεία να υπάρξει ενημέρωση στους μαθητές σχετικά με το «bullying». Οι μαθητές του 1ου Γενικού Ενιαίου Λυκείου, άρπαξαν την ευκαιρία και θέλησαν με την κίνησή τους αυτή να περάσουν ένα σημαντικό μήνυμα, ίσως το πιο..
σημαντικό μήνυμα των τελευταίων ημερών: το να σταματήσει επιτέλους το bullying σε όλα τα επίπεδα και τις μορφές.
Ο «άτυπος» ήρωας των ημερών ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, συγκλόνισε το πανελλήνιο με την ιστορία του. Μία ιστορία και μια κατάσταση που διαιωνιζόταν για καιρό και που κανείς δεν έκανε κάτι για αυτό, με αποτέλεσμα τον μοιραίο θάνατό του. Ο 20χρονος Βαγγέλης, μην μπορώντας να αλλάξει την κατάσταση γύρω του μέσα από όλες τις κακουχίες τις οποίες πέρασε, αποφάσισε να ζωγραφίσει τον κόσμο με άλλο τρόπο, καθώς μέχρι τότε ήταν ζωγραφισμένος με χρώματα αχνά.. θαμπά..

Σίγουρα πολλές φορές δεν έχουμε επίγνωση των πράξεών μας και οδηγούμε ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας σε λάθος κατευθύνσεις με λάθος συμπεριφορές. Αυτό πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή γιατί σίγουρα το «bullying» δεν είναι κάτι που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες. Είναι κάτι που δυστυχώς επικρατεί για πολλά χρόνια. Μια λαϊκή ρήση λέει ότι η υγεία έρχεται πάνω από όλα. Σεβαστό και μη αμφισβητήσιμο. Μετά την υγεία δεν πρέπει εύλογα να μπει η ελευθερία, μια έννοια και μια λέξη για την οποία έχουν αγωνιστεί πολλοί στο παρελθόν, είτε σαν μονάδες είτε σαν σύνολο;

Όταν όμως καταπατάται η ελευθερία και δη η προσωπική ελευθερία κάποιου ατόμου, ας σκεφτούμε, σε αυτή τη περίπτωση, τι μάχη συμβαίνει στα μύχια της ψυχής του. Πως μπορεί να αισθάνεται ένας άνθρωπος που αναγκάζεται να κάνει πράγματα που δεν θέλει, και τα κάνει μόνο και μόνο γιατί άλλοι τα θέλουν για αυτόν. Όταν καταπατώνται τόσο βασικά και καίρια πνευματικά δικαιώματα ενός ατόμου, πως μπορεί αυτό να αντιδράσει; Τα δέχεται εξ” ολοκλήρου ή αποφασίζει να κάνει κάτι για αυτό;

Φαίνεται πως ο Βαγγέλης βρέθηκε σε ανάλογο δίλημμα πριν προβεί στον απονενοημένο διάβημα και, δίχως αμφιβολία, έκανε την δεύτερη επιλογή: αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό. Σωστό; Λάθος; Κανείς δεν ξέρει καθότι κανείς δεν μπορεί να βρεθεί στη θέση του άτυχου αυτού παιδιού και στον ψυχολογικό αγώνα που έδινε καθημερινά για να «βγάλει την κάθε μέρα». Μια πάλη άνιση, πρώτα με τον εαυτό του και ύστερα με τον κοινωνικό του περίγυρο. Ίσως σκεφτόταν ότι αυτή η απόφαση που τελικά πήρε θα τον έκανε να μεταβεί σε έναν άλλον κόσμο, όπου όλα θα είναι καλύτερα, όπου δε θα τον κακολογούν δεν θα τον εκβιάζουν και δε θα τον δείχνουν με το δάκτυλο. Όπου το μαύρο και το γκρι δεν έχει θέση και όπου η ψυχή αλλά και το σώμα μπορούν να ηρεμήσουν, να βρουν την γαλήνη που αποζητούσαν για πολύ καιρό.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο-χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων ή φορέων που δεν τεκμηριώνονται.”)