Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Νέο Πειθαρχικό Δημοσίων Υπαλλήλων & Εκπαιδευτικών – Άδειες – Μετατάξεις

Στο κάδρο του πειθαρχικού πλέον και τα μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, αλλά και των Συλλόγων Διδασκόντων που έως σήμερα ήταν ουσιαστικά στο απυρόβλητο, με το νόμο 4210/21.11.2013/ΦΕΚ 254Α/2013 που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή.
Με τον ίδιο νόμο τροποποιούνται στο αυστηρότερο οι προϋποθέσεις χορήγησης αδειών στους δημοσίους υπαλλήλους, παγώνει η χορήγηση ή η ανανέωση εκπαιδευτικών αδειών σ' αυτούς έως 31.12.2014 και επεκτείνεται το “προνόμιο” της κατά προτεραιότητα μετάταξης που ίσχυε για τους τρίτεκνους υπαλλήλους και στους πολύτεκνους.
Ειδικότερα:

Πειθαρχικά: Μέλη Υπηρεσιακών Συμβουλίων και Συλλογικών Οργάνων: “Μπαίνουν” σε αργία  όταν:
α).  έχουν παραπεμφθεί στο αρμόδιο δικαστήριο για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία και της απιστίας περί την υπηρεσία
β). έχει ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη για το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους ή για το παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας.
Παρατήρηση: Για όσους δεν έχουν εντρυφήσει στα νομικά κείμενα  πρέπει να γίνουν κατανοητά τα εξής:
1). Οι σχετικές διατάξεις αφορούν όσους είναι μέλη συλλογικών οργάνων του δημοσίου και των ΟΤΑ, δηλαδή μέλη Υπηρεσιακών Συμβουλίων, Επιτροπών που η σύσταση τους προβλέπεται από τη νομοθεσία, Συλλόγου Διδασκόντων στις σχολικές μονάδες, δημοτικών συμβουλίων, κλπ.
2). Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στοιχειοθετείται και από την λήψη απόφασης  για θέματα που ο νόμος ορίζει αλλιώς, δηλαδή για αποφάσεις που είναι αντίθετες από το νόμο ή δεν τον λαμβάνουν υπόψη.
3). Το παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας, δεν προσδιορίζεται αντικειμενικά με αποτέλεσμα να βρίθει ερμηνειών από τις προϊστάμενες αρχές του υπαλλήλου.
2). Το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στοιχειοθετείται και από την λήψη απόφασης  για θέματα που ο νόμος ορίζει αλλιώς, δηλαδή για αποφάσεις που είναι αντίθετες από το νόμο ή δεν τον λαμβάνουν υπόψη.
3). Το παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας, δεν προσδιορίζεται αντικειμενικά με αποτέλεσμα να βρίθει ερμηνειών από τις προϊστάμενες αρχές του υπαλλήλου.
Άδειες Δημοσίων και Δημοτικών Υπαλλήλων: Από τούδε και εξής ισχύουν τα:
1). Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες: Περιορίζονται σε 8 για κάθε έτος (από 10 που ήταν μέχρι σήμερα). Από αυτές μόνο οι 2 μπορούν να χορηγούνται με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου και μόνο εφόσον δεν είναι συνεχείς, δηλαδή θα πρέπει να είναι σε μη διαδοχικές ημέρες. Οι υπόλοιπες 6  χορηγούνται υποχρεωτικά με γνωμάτευση γιατρού.
2). Αναρρωτικές άδεις πέραν των 8 ημερών: Χορηγούνται είτε με απόφαση της οικείας υγειονομικής επιτροπής, είτε από διευθυντή νοσοκομείου εφόσον έχει υπάρξει νοσηλεία 7 ημερών τουλάχιστον ή έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση.
3). Ο ασθενών είναι υποχρεωμένος να δέχεται την επίσκεψη ελεγκτού γιατρού εφόσον αυτός σταλεί από την υπηρεσία.
4).  Η υπηρεσία, δηλαδή ο προϊστάμενος του υπαλλήλου είναι υποχρεωμένος να στέλνει ελεγκτή γιατρό στις περιπτώσεις που γίνεται χρήση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών κατ' επανάληψη. Εάν δεν το πράξει διαπράττει πειθαρχικό αδίκημα.
Εκπαιδευτικές άδειες δημοσίων υπαλλήλων: Με το νέο νόμο ισχύουν τα εξής:
1). Άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης: Δεν χορηγούνται άδειες για συμμετοχή των υπαλλήλων σε κύκλους ή προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης ή παρατάσεις σε όσους ήδη έχουν πάρει, μέχρι τις 31.12.2014. Σε όσους έχουν ήδη εγκριθεί αυτές συνεχίζονται μέχρι τη λήξη τους.
2). Άδειες εξετάσεων: Θα χορηγούνται μέχρι 10 ημέρες συνολικά ανά έτος. Για κάθε μάθημα χορηγείται μία ημέρα. Συνολικά οι άδειες εξετάσεων θα χορηγούνται για όσα διαρκεί η φοίτηση και επιπλέον δύο εξάμηνα μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών.
Γονικές άδειες ανατροφής τέκνων: Ορίζονται τα εξής:
Για κάθε τέκνο που γεννιέται σαν δίδυμο ή τρίδυμο, κλπ. Θα χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής τέκνου με πλήρεις αποδοχές  6 μηνών για κάθε τέκνο πέραν του ενός.
Μετατάξεις Πολυτέκνων Δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων ΟΤΑ σε άλλες υπηρεσίες ή υπουργεία
Οι πολύτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι και υπάλληλοι ΟΤΑ, μετατάσσονται κατά προτεραιότητα, μαζί με τους τρίτεκνους υπό τον όρο ότι οι πρώτοι (πολύτεκνοι) δεν χρησιμοποίησαν την πολυτεκνική τους ιδιότητα  για να μην τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας.
Δείτε στη συνέχεια όλο το νόμο 4210/21.11.2013/ΦΕΚ 254Α/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο-χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων ή φορέων που δεν τεκμηριώνονται.”)