Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΕΡΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Υπό Ιωάννου Κόντου
Ομότιμου Καθηγητή Πληροφορικής (Τεχνητής Νοημοσύνης)
Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Καινοτομική Τεχνολογική Ανάπτυξη συχνά αναφέρεται ως επιθυμητός στόχος στα προεκλογικά προγράμματα των κατερχομένων στις εκλογές κομμάτων αλλά συνήθως χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Δεδομένων αφενός μεν του υψηλού μορφωτικού επιπέδου των νέων Ελλήνων και αφετέρου δε της διαχρονικά..... αποδεδειγμένης ικανότητας των Ελλήνων για καινοτομία είναι εφικτός ο στόχος μιας τέτοιας  ανάπτυξης. Έτσι πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε κέντρο ανάπτυξης και εξαγωγής προιόντων υψηλής τεχνολογίας.
Απαραίτητες όμως συνθήκες για την επιτυχία του εν λόγω στόχου αποτελούν αφενός μεν η αποτροπή του εκπατρισμού προσοντούχων Ελλήνων αφετέρου δε η αποτροπή της αλλοίωσης του Ελληνικού πληθυσμού δια της εισβολής πλήθους αλλοδαπών χαμηλού μορφωτικού επιπέδου εχόντων σκοταδιστικές και φανατικές νοοτροπίες.
Παραθέτω εδώ ένα ενδεικτικό κατάλογο νέων τεχνολογικών τομέων στους οποίους δραστηριοποιούνται ήδη ένας ή περισσότεροι ερευνητικοί , αναπτυξιακοί ή επιχειρηματικοί Ελληνικοί φορείς. Τέτοιοι τομείς πρέπει να ενισχυθούν από τις μελλοντικές Ελληνικές κυβερνήσεις. Τα χαρακτηριστικά των τομέων αυτών είναι:
• Η ένταση απασχόλησης ατόμων υψηλών προσόντων
• Η έλλειψη της ανάγκης σοβαρών επενδύσεων κεφαλαίου
• Η κυριαρχία πνευματικής εργασίας
Ενδεικτικός κατάλογος νέων τεχνολογικών τομέων:
1. Πρωτογενής παραγωγή ακριβείας
2. Ημιαυτόματη ανάπτυξη Νέων Φαρμάκων
3. Νανοτεχνολογία για την χορήγηση φαρμάκων
4. Φ/Β νέας γενιάς
5. Βιομηχανική και διαστημική ρομποτική
6. Υπολογιστική σχεδιαστική και κινηματογραφία
7. Πληροφορική πλοίων και αεροπλάνων
8. Μη-επανδρωμένα οχήματα
9. ΦορητήΤηλεπικοινωνία
10. Δορυφορική επισκόπηση
11. Ευφυή οπλικά συστήματα
12. Ρομποτική επιτήρηση συνόρων
13. Κυβερνοασφάλεια
14. Αυτοκίνηση με ΑΠΕ
15. Συστήματα οικιακής αυτοματοποίησης και ασφάλειας
16. Ενεργειακή βελτιστοποίηση
17. Εξόρυξη γνώσεων από κείμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, όπως αρμόζει στο χώρο-χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.
(«Δεν δημοσιεύονται σχόλια χυδαία και υβριστικά, καθώς και ανώνυμες καταγγελίες και χαρακτηρισμοί κατά προσώπων ή φορέων που δεν τεκμηριώνονται.”)